Zdrava prehrana za začetnike

Ste že kdaj razmišljali kako prehrana vpliva na vaše zdravje in počutje? Razkrili bomo resnico o zdravi prehrani, prehranskih mitih in se poglobili v svet klinične dietetike z doc. dr. Evgenom Benedikom.

5 neverjetnih koristi magnezija za vaše telo in um

Ali ste vedeli, da je magnezij ključnega pomena za vaše telo in um? Ta mineral, ki se nahaja v hrani in prehranskih dopolnilih, ima neverjetne koristi za vaše zdravje.

Mlečna formula: 5 nasvetov in 5 najpogostejših mitov

Ste starš, ki si želi le najboljše za zdrav razvoj vašega dojenčka? Prehrana je ključnega pomena pri doseganju tega cilja, zato je izbira najboljše mlečne formule ključnega pomena. Vendar pa je na trgu na voljo toliko različnih možnosti, da se lahko starši včasih znajdete v dvomih. S strokovnjaki Nutricie razbijamo najpogostejše mite.

Iščete učinkovitejšo rešitev od zobne nitke?

Stara modrost pravi "eno jabolko na dan prežene zdravnika stran". Kaj pa zobozdravnika? Zobna ščetka in zobna pasta? Menim, da večina pozna odgovor, ki se glasi "žal ne".

Propolis: vse, kar bi morali vedeti

Propolis, poleg medu najbolj znani čebelji pridelek, z razlogom najdemo v večini slovenskih domačih lekarn. Vsebuje preko 200 različnih rastlinskih snovi, ki imajo, kot dokazujejo klinične raziskave, antimikrobno in antivnetno delovanje. Tradicionalno ga poznamo kot pomoč za lajšanje bolečin v grlu in žrelu in za krepitev imunskega sistema. Toda ali ste vedeli, da pomaga tudi pri lajšanju težav prebavnega trakta in da ima pozitivne učinke tudi na ustno sluznico in zobe?

Glivice na nohtih – kako se lotiti te trdovratne težave

Do 40 % Evropejcev v življenju doletijo glivične okužbe nohtov. Ni res, da so te okužbe le kozmetična nadloga, ki bo hitro izginila sama. Odlašanje zdravljenja lahko okužbo poslabša in še dodatno oteži že tako dolgotrajno zdravljenje.

Kako izbrati kakovosten probiotik?

Zahtevnejši uporabniki izdelkov za ohranjanje zdravja so nad ponudbo probiotikov velikokrat razočarani, drugi pa pri izbiri niso pozorni na ključne lastnosti, ki jih mora imeti kakovosten probiotik, saj jih ne poznajo.

Uspešno preživljanje menopavze: kako sprejeti to novo poglavje?

Ena najpomembnejših preobrazb v življenju ženske je menopavza. Ta naravni prehod lahko povzroči val telesnih, čustvenih in duševnih sprememb, zaradi česar se ženske pogosto počutijo preobremenjene in negotove. Kaj je menopavza in kako si lahko pomagate?

Debelost niso samo kilogrami telesne teže

Čezmerna telesna teža in debelost sta med najpomembnejšimi zdravstvenimi težavami v industrializiranih državah sveta (Gensthaler et al., 2022). Temeljni vzrok za debelost in čezmerno telesno težo je energijsko neravnovesje med zaužitimi in porabljenimi kalorijami.

Metabolični sindrom: kaj je in kako ga prepoznamo?

Metabolični sindrom je medicinski izraz, ki se uporablja za opis skupine zdravstvenih stanj in dejavnikov, ki so povezani z večjim tveganjem za razvoj srčno-žilnih bolezni, sladkorne bolezni tipa 2 in drugih zdravstvenih težav.

Probiotiki: učinki in pomen za krepitev zdravja črevesa

Spoznajte pomen in učinke probiotikov za krepitev zdravja črevesa. Kako izbrati kakovosten probiotični preparat in zakaj so lahko najboljši probiotiki učinkoviti le pri specifičnih težavah. Pridružite se dogodku Dnevi zdravja.

Je gluten škodljiv?

V zadnjem desetletju se je med ljudmi razširilo prepričanje o škodljivosti glutena. Vemo, da približno odstotek ljudi zboli za celiakijo. Manj jasna je tako imenovana neceliakalna glutenska preobčutljivost, ki pri posameznikih lahko povzroča tako črevesne kot sistemske simptome. Je gluten škodljiv?