Strokovni odbor

Prof. dr. Rok Orel, dr. med., znanstveni svetnik

Prof. dr. Rok orel je pediater, predstojnik Kliničnega oddelka za gastroenterologijo, hepatologijo in nutricionistiko Pediatrične klinike UKC Ljubljana. Pri svojem kliničnem delu se ukvarja z diagnostiko in zdravljenjem bolezni prebavil, jeter in trebušne slinavke pri otrocih in mladostnikih ter z diagnostičnimi in terapevtskimi endoskopskimi posegi.

Je redni profesor pediatrije na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani in gostujoči profesor na Biotehniški fakulteti, kjer sodeluje pri predmetih iz področja prehrane. Kot fakultetni učitelj, mentor številnim specializantom in več doktoratom prenaša svoje strokovno in znanstveno znanje na prihodnje rodove.

Kot raziskovalec in mednarodno priznani strokovnjak na več področjih je objavil več sto znanstvenih in strokovnih člankov v domačih in tujih revijah, več poglavij v učbenikih in drugih strokovnih knjigah, velikokrat pa sodeluje tudi pri radijskih in televizijskih oddajah, ki so namenjene laični javnosti. Je član predsedstva Slovenskega združenja za gastroenterologijo in hepatologijo in dejaven član Evropskega združenja za pediatrično gastroenterologijo, hepatologijo in prehrano ESPGHAN, kjer je dejaven v več delovnih skupinah. Znan je kot soavtor številnih mednarodnih doktrin in smernic. Področja, na katerih se je mednarodno najbolj uveljavil, so eozinofilne (alergijske) bolezni prebavil, črevesna mikrobiota in možnosti vplivov nanjo s probiotiki in prebiotiki in pediatrične endoskopije.

Predvidena udeležba

Dan 1
10:30 - 11:30 am

Otvoritev

Dan 2
Ves dan

Predavanja

Dan 3
12.30 - 11.30 am

Zaključni dogodek

Leta 2010 je ustanovil Inštitut za probiotike in funkcionalno hrano, katerega direktor in strokovni vodja je še danes. V letih delovanja se je Inštitut uveljavil tudi kot organizator številnih kongresov, seminarjev in drugih oblik strokovnega izobraževanja za strokovnjake z različnih področij medicine, farmacije in prehranskih znanosti. Ker je področje delovanja že zdavnaj preseglo tematike, ki so razvidne iz njegovega naziva, organizacijsko izobraževalna dejavnost v zadnjih nekaj letih poteka v okviru hčerinske blagovne znamke MedicoMedia. Inštitut za probiotike in funkcionalno hrano oziroma MedicoMedia je tudi glavni organizator Dni zdravja.